Esinekokoelmat
Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kokoelmapalvelut ovat suljettuna kokoelmien muuton vuoksi 1.3.-31.12.2023.
Pohjois-Savon esineellistä kulttuuria esihistorialliselta ajalta nykypäivään. Esineistö kuvaa arkipäivän elämää, pukeutumista, elinkeinoja, ruuanvalmistusta, liikkumista, juhlaa ja merkkihenkilöitä. Kokoelmissa on yli 70 000 esinettä, joista osa on nähtävillä Kuopion museon, Korttelimuseon ja J.V. Snellmanin kotimuseon näyttelyissä.
Museon kokoelmiin ostetaan ja otetaan lahjoituksina vastaan sen toimialaan liittyvää esineistöä ja muuta materiaalia. Keräyksessä pidetään etusijalla kuopiolaisia tuotteita, alueella valmistettuja, käytettyjä tai alueella ainakin elämänsä jossakin vaiheessa asuneille henkilöille kuuluneita esineitä sekä myös kullekin ajalle yleisesti tyypillisiä esineitä.
Yhteystiedot:
Sari Piirainen
amanuenssi, esinekokoelmat
puh. 044 718 2611
sari.piirainen(at)kuopio.fi
Esimerkkejä kokoelmista:
Alli Karvosen kahvikauppa (PDF)
Konservointi
Konservointi on kulttuuriomaisuuden säilyttämistä ja sen avulla pyritään estämään ja hidastamaan kokoelmaan tallennettujen esineiden vaurioitumista ja tuhoutumista. Konservaattori on erikoisasiantuntija, joka vastaa kulttuuriperinnön säilyttämisestä ja hoidosta. Kuopion Kulttuurihistorian museon konservaattorit ohjeistavat ja neuvovat paikallismuseoita, kuntia ja yksityisiä ihmisiä konservointiin liittyvissä kysymyksissä osana alueellista vastuumuseotyötä.
Ennalta ehkäisevä konservointi
”Ehkäisevä konservointi on tärkeä tekijä museoiden käytännöissä ja kokoelmien hoidossa” ( ICOM – Suomen komitea ry). Ennalta ehkäisevän konservoinnin päämääränä on nimensä mukaisesti vaurioiden ehkäiseminen ja varsinaisten konservointitoimenpiteiden vähentäminen. Ennalta ehkäisevässä konservoinnissa museoesineet suojataan epäsuotuisilta olosuhteilta, tuhoeläimiltä, vahingolliselta käsittelyltä ja muilta vauriotekijöiltä. Esineille järjestetään mahdollisimman turvalliset näyttely- ja säilytysolosuhteet. Kokoelmien säilymisestä vastaa koko museon henkilökunta toimien ennalta ehkäisevän konservoinnin periaatteiden ja konservaattoreiden ohjeistuksen mukaisesti.
Aktiivinen konservointi
Museoesineen puhdistaminen ja tukeminen, vaurioiden laajenemisen estäminen ja vauriokohtien korjaaminen vaikuttavat museoesineen rakenteeseen, jolloin puhutaan aktiivisesta konservoinnista. Konservointia tekee oman erikoisalansa konservaattori rajoittaen toimenpiteet säilyttäviin välttämättömiin toimenpiteisiin, joiden pohjana on tutkimus ja konservointialalla hyväksytyt menetelmät ja aineet. Toimenpiteillä tähdätään konservoitavien kohteiden merkityksen ja arvojen säilymiseen.
Yhteystiedot:
Elviira Heikkilä
Konservaattori, kovat materiaalit
puh. 044 718 2623
elviira.heikkila(at)kuopio.fi
Anu Reijonen
Amanuenssi, esinekokoelmat ja tekstiilikonservointi
puh. 044 718 2630
anu.reijonen(at)kuopio.fi