Ajankohtaista
Vuoden 2025 Museoviraston entistämisavustukset rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden hoitoon
Avustusten haku siirtyy valtion yhteiseen haeavustuksia.fi – palveluun. Haku avautuu tavanomaista myöhemmin – marraskuussa.
Voit seurata haun avautumista osoitteessa Hankeavustukset rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen – Museovirasto
Voit olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostilla Kuopion kulttuurihistoriallisen museon asiantuntijoihin hakemiseen liittyvissä asioissa. Autamme sinua mielellämme!
Lisätiedot; Terttu Rönkä, Korjausrakentamisen asiantuntija, terttu.ronka@kuopio.fi, 044 718 2636
Entistämisavustuksia voidaan myöntää kohteen omistajalle suojeltuihin kohteisiin. Avustusta myönnetään mm;
- Säilyttävään ja palauttavaan korjaamisen, toimenpiteisiin, joilla edistetään kohteen säilymistä.
- Perinteisten rakennustapojen, korjausmenetelmien ja materiaalien säilymistä edistäviin toimenpiteisiin.
- Säilyttävää korjaamista edistävien restaurointi- ja korjaussuunnitelmien ja selvitysten tekemiseen.
Tutustu hakuehtoihin ja hae avustusta marraskuussa sähköisen haeavustuksia.fi asiointipalvelun kautta.
Kuopion kulttuurihistoriallinen museo sai Museoviraston myöntämän innovatiivisten hankkeiden avustuksen Kuopion korttelimuseon konseptin kehittämiseen
Kuopion kulttuurihistoriallinen museo on saanut 34 000 € avustuksen Kuopion korttelimuseon konseptin kehittämiseksi vuosille 2023–2024. Hankkeen tavoitteena on kehittää Kuopion korttelimuseon konseptia ja etsiä uusia avauksia museokokemuksen rikastamiseksi. Uuden konseptin suunnitteluun osallistetaan asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Kehittämistyössä halutaan säilyttää edelleen Kuopion korttelimuseon parhaimmat puolet, mutta kokonaisuutta voidaan rikastaa uudenlaisilla palveluilla. Uudistuksessa hyödynnetään museon asiantuntijaosaamista ja museon sisältöjä sekä otetaan huomioon kestävän kehityksen näkökulmat. Konseptin uudistamisen taustalla ovat myös Kuopion korttelimuseosta vapautuvat tilat, jotka etsivät uusia käyttötarkoituksia, kun osa Kuopion kulttuurihistoriallisen museon henkilökunnasta siirtyy uusiin tiloihin Postitalolle.
Museovirasto myöntää vuosittain avustusta ammatillisille museoille innovatiivisiin hankkeisiin, joiden tavoitteena on lisätä kulttuuriperinnön ja taiteen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja merkitystä kehittämällä museoiden toimintamalleja sekä syventämällä museoiden ja yleisöjen välistä vuorovaikutusta. Avustusten tavoitteena on myös edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä.
Kuopion korttelimuseon konseptin kehittämishanke 30.9.2024 saakka
Kuopion korttelimuseon konseptin kehittämishanke on käynnistynyt. Syksyyn asti kestävän hankkeen aikana museolle laaditaan kehittämissuunnitelma. Uudistus suunnitellaan asiakaslähtöisesti kävijöiden ja yhteistyökumppaneiden tarpeita ja toiveita kuunnellen, sekä uusia yhteistyömuotoja ja toimintamalleja etsien.
Tavoitteena on vahvistaa Kuopion korttelimuseon elinvoimaisuutta museon parhaat puolet säilyttäen ja kestävän kehityksen periaatteet huomioiden. Museon palvelukokonaisuutta kehitetään, tiloille etsitään uusia käyttömahdollisuuksia ja uusia sisältöjä suunnitellaan elävöittämään museokokemusta. Kehittämishanke toteutetaan Museoviraston myöntämällä innovatiivisten hankkeiden avustuksella.
Hankkeen etenemistä voit seurata Kuopion korttelimuseon verkkosivuilla sekä Facebook- ja Instagram-tileillä.
Lisätietoja:
Juha Närhi
Amanuenssi (ma.), Kuopion korttelimuseon konseptin kehittämishanke
Kuopion kulttuurihistoriallinen museo
044 718 2659, juha.narhi(at)kuopio.fi
KUHMU ja Werstas mukana kansainvälisessä Heritages of Hunger –hankkeessa
Kuopion kulttuurihistoriallinen museo ja Työväenmuseo Werstas Tampereelta ovat mukana kansainvälisessä Heritages of Hunger –tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan nälkää ja nälänhätää eurooppalaisessa kontekstissa.
Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation –tutkimushankkeen tavoitteena on vertailla nälkää ja nälänhätää sekä siihen liittyviä kokemuksia Euroopan eri maissa erilaisina historiallisina aikoina. Hanke tutkii myös sitä, kuinka nälästä ja siihen liittyvästä historiasta on opetettu ja kerrottu kouluissa ja museoissa. Hanke on saanut 1,6 miljoonan euron rahoituksen hollantilaiselta Dutch National Research Agenda:lta (NWA).
Museot tutkivat
Kuopion kulttuurihistoriallinen museo kartoittaa hankkeessa 1860-luvun Suurten nälkävuosien tapahtumia Pohjois-Savossa. Työväenmuseo Werstaan osuus liittyy nälkävuosien vaikutuksiin työväestön elämään. Molemmat museot järjestävät aiheistaan esitelmät kansainvälisen tutkimushankkeen käyttöön sekä testaavat hankkeen aikana luotuja pedagogisia aineistoja opettajille suunnatuissa työpajoissa.
Pedagoginen tarinapankki
Hankkeen tarkoituksena on muodostaa pedagoginen kuva- ja tarinapankki verkkoon. Aineisto kertoo nälästä ja nälänhädästä jaettuna eurooppalaisena kokemuksena ja tulee palvelemaan koulujen ja museoiden opetusta. Lisäksi hankkeessa laaditaan raportti lainsäädännön, koulutuksen ja opetuksen sekä kulttuuriperintöalan toimijoiden tueksi. Raportissa annetaan suosituksia nälästä ja nälänhädästä kertomiseen ja opettamiseen.
Kansainvälistä yhteistyötä
Tutkimusprojektissa on yhteistyökumppaneita Alankomaista, Belgiasta, Irlannista, Iso-Britanniasta, Suomesta, Espanjasta, Ukrainasta ja Kanadasta. Yhteistyökumppanit edustavat yliopistoja, sekä erilaisia kulttuuriperintöalan toimijoita, kuten museoita. Hanketta vetävät Radboudin yliopisto (Nijmegen), sekä NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies (Amsterdam).
Lue lisää Heritages of hunger -projektista
Lisätietoja:
Matleena Billington
intendentti
Kuopion kulttuurihistoriallinen museo
044 718 2618, matleena.billington@kuopio.fi