Arkeologinen kulttuuriperintö
Arkeologisella kulttuuriperinnöllä tarkoitetaan maalla tai vedessä säilyneitä, ihmisen toiminnasta esihistoriallisella ja historiallisella ajalla syntyneitä jäännöksiä, rakenteita, kerrostumia ja löytöjä. Esihistoria alkaa ihmisten saapuessa Suomeen jääkauden jälkeen noin 12000 vuotta sitten. Pohjois-Savon varhaisimmat merkit asutuksesta ovat ajalta noin 10 400 ennen ajanlaskun alkua Juankosken Akonpohjan Helvetinhaudanpurolta. Historiallinen aika alkaa Itä-Suomessa kirjallisten lähteiden tulon myötä keskiajan alkaessa noin 1300-luvulla.
Pohjois-Savon arkeologinen kulttuuriperintö koostuu lähes 2500 kohteesta. Uusia kohteita löytyy joka vuosi useita kymmeniä. Maakunnan yleisin esihistoriallinen kohdetyyppi on kivikautinen asuinpaikka. Historiallisen ajan kohteista yleisimpiä ovat erilaiset työ- ja valmistuspaikat kuten esimerkiksi tervahaudat, hiilimiilut ja kaskikulttuurin liittyvät jäänteet sekä historialliset asuinpaikat. Kaikkia Suomen arkeologisen kulttuuriperinnön kohteita voi tutkiskella muinaisjäännösrekisterin kautta.
Kuopion kulttuurihistoriallinen museo toimii arkeologisen kulttuuriperinnön asiantuntijana ja viranomaisena alueella lukuun ottamatta vedenalaista kulttuuriperintöä. Se hoitaa maankäytönsuunnittelun ohjausta arkeologian näkökulmasta ja antaa lausuntoja sekä osallistuu viranomaisneuvotteluihin. Tehtäviimme kuuluu myös neuvonta ja ohjaus, niin suunnittelupuolella ja metsänkäytössä kuin kansalaisten suuntaan. Lisäksi kehitämme ja edistämme osaltamme kulttuuriympäristön vaalimista, toimialamme yhteistyötä ja kulttuuriympäristötiedon digitaalista tallentamista ja saatavuutta.
Tutustu aiheeseen tarkemmin oheisilla sivustoilla:
Arkeologisen kulttuuriperinnön opas
Kivikautinen asuinpaikka
Muinaisjäännösrekisteri Kyppi
Ilmoita havainnostasi
Museoviraston ilmoituspalvelu Ilpparissa voit ilmoittaa omat löytösi ja havaintosi kätevästi verkossa ja seurata kohta kohdalta ilmoituksen käsittelyä. Palvelussa voi ilmoittaa esineiden lisäksi myös muista maastossa havaittavista jäännöksistä ja vedenalaisista kohteista, esimerkiksi hylyistä tai vaikkapa liistekatiskan jäänteistä. Tavoitteena on kerätä mahdollisimman yksityiskohtaisia tietoja kansalaisten tekemistä esinelöydöistä ja maastohavainnoista. Ilmoittajan omat havainnot, paikkatieto ja kuvat löytöpaikasta ja sen olosuhteista ovat arvioinnin kannalta aina olennaisen tärkeitä. Ilmoittajalla on myös mahdollisuus keskustella havainnostaan Museoviraston ja alueellisten vastuumuseoiden asiantuntijoiden kanssa. Vastaamalla ilmoituspalvelussa esitettyihin kysymyksiin ilmoittaja osallistuu arkeologista kulttuuriperintöämme koskevan tiedon tallentamiseen.
Pohjois-Savon alueellisen museon arkeologi osallistuu ilmoitettujen löytöpaikkojen ja jäännösten arviointiin, tekee tarvittaessa maastossa tarkastuksia ja tallentaa kohteiden tietoja Museoviraston ylläpitämään muinaisjäännösrekisteriin.
Ilmoita havainnostasi ilmoituspalvelu Ilpparissa.
Yhteystiedot:
Pohjois-Savon alueelliset arkeologit neuvovat ja auttavat kaikissa arkeologiaan liittyvissä kysymyksissä
Tytti Räikkönen
Intendentti, arkeologia
tytti.raikkonen(at)kuopio.fi
puh. 044 718 2615
Kiuruvesi, Vieremä, Iisalmi, Sonkajärvi, Lapinlahti, Rautavaara, Siilinjärvi ja Kuopio
Piritta Häkälä
intendentti, arkeologia
piritta.hakala(at)kuopio.fi
puh. 044 718 2666
Pielavesi, Keitele, Vesanto, Tervo, Rautalampi, Suonenjoki, Leppävirta, Varkaus, Joroinen, Tuusniemi ja Kaavi
Oppaita ja ohjeita arkeologisen kulttuuriperinnön harrastajille Museoviraston sivuilla.