VALOKUVAKOKOELMAT JA ARKISTOT
Museon toiminnan alusta asti kokoelmiin on kertynyt myös valokuvia, joita on jo yli miljoona kuvaa eri muodoissa 1850-luvulta lähtien. Suurimmat aihepiirit ovat henkilökuvat ja rakennetun ympäristön kuvat Kuopiosta ja Pohjois-Savosta. Lisäksi on kuvia tapahtumista, työnteosta ja elinkeinoista, arjesta ja juhlista.
Museoon on saatu vuosikymmenien kuluessa useita suuria ammattivalokuvaajien kokoelmia. Näistä vanhin on Victor Barsokevitschin negatiivikokoelma vuosilta 1893–1927. Ajallisesti tätä täydentää Tuttu Jäniksen 1926 toimintansa alkanut kuvaamo. Muita suuria kuvaamokokoelmia ovat K. U. Jälänteen, Veikko Kekäläisen, Eino Malmin, Valokuvaamo Railin ja Tere T. Tolvasen negatiivit. Näiden lisäksi on saatu useita pienempiä kokoelmia eri kuvaajilta. Myös museon omat kuvaukset, esinekuvaus ja rakennetun ympäristön inventoinnit ja erilaiset dokumentoinnit ovat tuottaneet runsaasti kuva-aineistoa.
Otamme vastaan valokuvalahjoituksia. Erityisesti valokuvakokoelmaa halutaan täydentää arjesta ja työn tekemisestä otettujen kuvien, sekä muuttuneen kulttuuriympäristön kuvauksen osalta Pohjois-Savon alueelta.
Yhteystiedot:
Pekka Kankkunen
intendentti, valokuvakokoelmat ja arkisto
puh. 044 718 2617
pekka.kankkunen(at)kuopio.fi
Kuopion kulttuurihistoriallisen museon KUHMUn kuva-aineistot internetissä
Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU julkaisee kuvia vapaasti ladattavaksi ja käytettäväksi vapaan lähdekoodin lisenssillä (CC-BY-NC-SA) Flickr-tilillään.
Kuvien käyttöehdot
Valokuvat luovutetaan asiakkaalle kertakäyttöoikeudella vain asiakkaan kanssa yhdessä sovittuun käyttötarkoitukseen. Uusintakäytöstä on sovittava Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kuva-arkiston kanssa. Kuvien käyttöoikeutta ei voi siirtää eikä myydä edelleen kolmannelle osapuolelle.
Kuvaa ei saa ilman erillistä lupaa muokata tai muunnella. Muuntelusta on oltava julkaisun yhteydessä maininta. Kuvien laadun parantamiseen liittyviä toimia, kuten kuvan terävoittämistä, roskien poistoa tai kuvien rajaamista ei pidetä kiellettynä kuvan muokkaamisena tai muunteluna.
Kuvia julkaistaessa tulee mainita Kuopion kulttuurihistoriallisen museon ja valokuvaajan nimi.
Asiakkaalla on vastuu tekijänoikeus- ja intimiteettisuojan kunnioittamisesta kuvien käytössä.
Asiakirjakokoelmat
Kuopion Isänmaallinen Seura, joka on perustettu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran viitoittamiin tehtäviin Pohjois-Savossa, keräsi alusta asti myös vanhoja asiapapereita, historiallisia dokumentteja ja muistiin kirjoitettua kansanperinnettä museon kokoelmiin. Ne ovat tutkimuskohde paikallishistorian ja henkilöhistorian tutkijoille ja opiskelijoille.
Asiakirjakokoelmat koostuvat yksityishenkilöiden, yhdistysten ja yritysten arkistoista. Lisäksi on museon oman toiminnan tuottamia kyselyarkistoja ja keruukokoelmia. Varhaisimmat asiakirjat ovat 1600-luvulta.
Kirjakokoelmat
Vanhojen kirjojen kokoelma alkaen vuonna 1548 painetusta Mikael Agricolan Uudesta Testamentista.
Museon jatkuvasti karttuva käsikirjasto kulttuurihistorian eri osa-alueilta on myös vierailevien tutkijoiden käytössä. Ei lainaustoimintaa.
Kuva- ja arkistopalvelut
Kuva-arkisto avoinna vain ajanvarauksella ke-pe klo 10-15. Arkistoajan voi varata puh. 044-7182617 tai kuva-arkisto@kuopio.fi
Kuva-arkisto sekä arkistonhoitajan työhuone sijaitsevat osoitteessa Museokatu 4. Kuva-arkisto on suljettuna 14.6.-24.7.2024